Bestemmingsplan

Voor het Leidseplein (net als voor het Rembrandtplein en Thorbeckeplein) is sinds kort een nieuw bestemmingsplan van kracht  met de naam ‘Zuidelijke Binnenstad’. Het bestemmingsplan is te downloaden via www.bestemmingsplannen.amsterdam.nl of www.ruimtelijkeplannen.nl. Het bestemmingsplan voorziet ondermeer in een regeling voor zogenaamde mengformules (detailhandel met een stukje horeca) en in een vrijwel algemeen verbod op Short Stay.
De bedoeling van het nieuwe bestemmingsplan is voornamelijk om conserverend van aard te zijn, dat wil zeggen de bestaande functies vast te leggen. Toch worden er wel een aantal ontwikkelingen mogelijk gemaakt die relevant kunnen zijn voor horecaondernemers.
 
Als eerste geeft het bestemmingsplan een nieuwe wijze van indelen van horeca. Naast “traditionele” horeca categorieën 1,2,3 en 4 respectievelijk -kort gezegd- fastfood, discotheken/sociëteiten, cafés/eetcafés en restaurant/lunchrooms worden hotels als horecacategorie 5 betiteld en wordt er een aparte categorie horeca 6 mogelijk gemaakt voor culturele instellingen zoals Paradiso, de Melkweg en Sugar Factory. Ook musea kunnen van deze horecacategorie gebruik maken.
 
Horecavestigingen aan het Rembrandtplein en het Leidseplein hebben in dit bestemmingplan de mogelijkheid gekregen uit te breiden. Een verruiming van het aantal vierkante meters horeca acht men niet van grote invloed op het woon- en leefklimaat omdat hier wonen op verdiepingen nauwelijks nog voorkomt en de overlast beperkt is. Bij het Leidseplein gaat het om het uitgaansgebied Leidseplein. Dit is inclusief een deel van de aangrenzende straten.
 
Horeca en hotels met een bruto vloeroppervlakte van 1.000 vierkante meter of meer komen in aanmerking voor een gedeelte van het vloeroppervlak voor zelfstandige horeca 4 (restaurant dat ook voor niet hotel gasten toegankelijk is).
 
De mengformules zijn kleine stukjes horeca van winkels waar mensen tegen betaling etenswaren en drank ter plekke mogen nuttigen. Het gaat om maximaal 20 vierkante meter of 20% van het vloeroppervlak. Mengformules zijn wel aan voorwaarden verbonden. Ze mag niet buiten de openingstijden van de winkel benut worden en mag geen duidelijke horeca uitstraling zijn. Het mag bovendien alleen als het eet- en/of drinkgedeelte past binnen de categorie koffie- en theeschenkerij, lunchroom en dergelijke. Ook mag er geen terras worden geëxploiteerd.
 
Tenslotte kan nog van belang zijn dat, behoudens enkele uitzonderingen, het samenvoegen van panden in het bestemmingsplangebied niet is toegestaan en dat in het geval van sloop/nieuwbouw de bestaande maten herbouwd moeten worden.