Horeca inspectiekaart NVWA

Door admin op 10-12-2014 08:46

Inleiding
Recent heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de Horeca inspectiekaart inclusief een bijbehorende app gelanceerd. Daarmee worden de resultaten van voedselveiligheidsonderzoeken in horecazaken in heel Nederland openbaar gemaakt. De inspectie controleert op juiste omgang met voedsel (controle op houdbaarheidsdatum, opslag, temperatuurbeheersing etc.), hygiëne en ongediertewering.

Weerstand tegen openbaarmaking
Momenteel zijn alleen nog de resultaten van lunchrooms te zien op de kaart. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle segmenten van de horeca worden gepubliceerd. Aanvankelijk bestond veel weerstand tegen openbaarmaking van die gegevens door horecaondernemers, maar ook hier is het tij van transparantie niet meer te stoppen. Met de app kan de consument eenvoudig nagaan hoe de lunchroom scoort op het gebied van voedselveiligheid voordat hij een hap van zijn broodje neemt. Ook als het broodje niet voldoet aan zijn verwachtingen, kan hij met diezelfde app een klacht indienen waarna de NVWA zo nodig actie onderneemt.

Werking
De werking van de inspectiekaart is simpel: met een stoplicht systeem wordt aangegeven of een horecazaak de regels qua voedselveiligheid naleeft. Groen staat voor goed, oranje geeft aan dat er problemen zijn en rood duidt aan dat er verscherpt toezicht aan de orde is. De kleur wit is voor lunchrooms waar de NVWA geen recente controle gegevens van heeft. Horecaondernemers die de komst van de NVWA niet willen afwachten, kunnen de NVWA uitnodigen voor een inspectie door een “Veilig Voedsel Verklaring” in te vullen. De horecazaak zelf kan bij een (slechte) beoordeling overigens zelf commentaar geven en dit wordt dan eveneens gepubliceerd.

Franchise, formule aanpak
Met name voor franchisenemers voorzien wij problemen als (enkele) andere filialen van de keten slecht presteren. Voor vestigingen die een onderdeel zijn van een franchiseketen bestaat namelijk een afwijkende werkwijze. De NVWA controleert volgens de zogenaamde formuleaanpak: alle locaties van die formule worden als één onderneming beoordeeld volgens een uitgevoerde steekproef. Daardoor worden alle ondernemers van die keten bij een slechte score van enkele locaties, over één kam geschoren. Het behoeft geen verder betoog dat een dergelijke uitkomst schade veroorzaakt door het weglopen van klandizie bij ondernemers die zich wel aan de regels houden. Dit kan voor individuele franchisenemers onder omstandigheden dus slecht uitpakken. Overigens kunnen die ketens als geheel (nog) niet als rood gemarkeerd worden, maar ook oranje kleurt natuurlijk niet goed voor het imago van de horecazaak.

Tips voor franchisegevers
Let erop dat scores van individuele franchisenemers invloed kunnen hebben op de hele keten bij een slechte beoordeling van de NVWA. Breng in franchisecontracten extra clausules aan waardoor je sneller kan sturen op kwaliteitsverbetering van individuele franchisenemers.

29 mei 2018
02 augustus 2016
28 april 2016
08 april 2015
10 december 2014
28 oktober 2014
24 september 2014
19 augustus 2014
16 december 2013
31 oktober 2013
30 oktober 2013
28 december 2012
30 november 2012
11 november 2011